Nerina House

A home for a retired couple in the picturesque town of Greyton, in the Western Cape, Nerina House draws on the Cape Vernacular style prevalent in the region while being based in a modern conception of space, light, and sustainability.

The central living room and kitchen area is enclosed with a spruce and steel truss system which is rigid yet light, allowing views through the large triangular windows on either side which perfectly frame the Sonderend mountain range.

Designed with thermally broken principles in mind, this house features insulated cavity walls, uPVC double glazed windows, and an insulated ring beam with the net effect that a single small wood-burning stove, (fed by invasive black wattle trees), is sufficient to heat the entire space.

Completed: 2015

Location: Greyton, South Africa

Size: 332sqm

© Nico van Loggerenberg

previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Slider